woensdag 21 oktober 2020

Patrick Grönniger beslist derby tegen SV Erika/Altenberge

Gisteravond stond er vlak over de grens weer een echte derby op het programma: het tweede van SV Erika/Altenberge nam het op het eigen B-veld tegen de buren van FC Wesuwe 2 op. Het duel in de 3. Kreisklasse Emsland Mitte B leek aanvankelijk een prooi voor de thuisclub te worden, want voetbalde gemakkelijker, kreeg meer kansen en leidde halverwege de wedstrijd verdiend met 2-1. Na rust ging het mis voor SV Erika/Altenberge 2, want de gasten uit Wesuwe trokken aan het langste eind door in de slotminuut een strafschop te benutten. Het leverde de 3-4 eindstand op.

Patrick Grönniger werd matchwinner. Hij speelde niet eens in de basis, maar kwam in de elfde minuut al in het veld toen de geblesseerd geraakte Manuel Lampe het veld moest verlaten. Het had ook meteen succes, want na een krap half uur spelen kwamen de bezoekers totaal tegen de verhouding in op voorsprong. Steffen Többen was de maker van de goal die echt uit het niets ontstond. De thuisploeg wilde overigens wél te graag naar voren, hetgeen veel ruimte voor FC Wesuwe 2 opleverde en daardoor kon die ploeg profiteren. Bovendien ontbeert het de gasten nooit aan inzet, kracht, buffels, lange halen naar voren en maar lopen, lopen en nog eens lopen. Tot het gaatje gaan. Mannen van tegen de negentig kilo zijn er niet zeldzaam, maar met veel respect kan worden gezegd dat dit de kracht van het team is. Conditioneel mankeert er niet veel aan al zag de FC Wesuwe 2-verdediging er vlak voor rust even niet goed uit: eerst Marek Poker en later Marcel Robben zorgden voor de – eigenlijk wel terechte – ommekeer in de wedstrijd; SV Erika/Altenberge 2 kreeg eigenlijk wat het tot dat moment verdiende. De goals ontstonden beiden uit messcherpe aanvallen over slechts enkele schrijven. De verdediging van de bezoekers was te traag om zich te kunnen wapenen.

Na rust was er nog geen kwartier gespeeld en het stond alweer gelijk. Wederom Steffen Többen zorgde daarvoor. Hij speelde goed, is sterk en heeft niet heel veel ruimte nodig en wurmde zich gewoon door de verdediging van de gastheren en scoorde. Daarna werd de wedstrijd nog veel leuker. Het was genieten geblazen. Het publiek mocht gewoon staan, want er waren minder dan vijftig toeschouwers aanwezig, er werd geen entree geheven, de wc’s waren gesloten, er was niets te koop en dus kon men alleen maar kijken en dat maakt het ook wel leuk. En dus had men geen keuze: kijken naar het potje voetbal tussen twee tweede elftallen op een bijveld met veel te felle verlichting, een trainer die nog gewoon langs de lijn rookt, een Nederlandse speler van SV Erika/Altenberge 2 die bozer dan boos werd toen hij in de slotminuut met een rode kaart het wedstrijd moest verlaten en het liefst naar zijn geboorteplaats Amsterdam wilde lopen, mensen die in de bosjes hun behoefte doen en waar men bij de lokale bankinstelling de auto parkeert. Dat is voetbal op een dinsdagavond tussen twee tweede elftallen. Voor een leek die denkt dat dit helemaal niets is komen bedrogen uit. Dit soort teams winnen van vierdeklassers in Nederland. Om maar eens iets te noemen.

Na de 2-2 was het beuken geblazen en twaalf minuten voor tijd werd het zelfs 2-3 door Norman Grönniger nadat Bastian Deeken, de sterkste man van het veld, hem in stelling bracht. Daarna volgden twee strafschoppen: eerst voor de thuisploeg. Marcel Robben benutte die vijf minuten voor tijd en in de slotminuut scoorde Patrick Grönniger voor het tweede van FC Wesuwe. Even ervoor kreeg Puck Schellekens, een geboren en getogen Amsterdammer, een rode kaart nadat hij twee gele kaarten had opgelopen. Hij zou een overtreding in het strafschopgebied hebben gemaakt, maar was het daar totaal niet mee eens en verliet woedend het veld. Hij wilde niet zien dat Grönniger scoorde en baalde na afloop nog zichtbaar en ook verbaal.

Door de nederlaag van Schellekens’ ploeg is FC Wesuwe 2 nu SV Erika/Altenberge 2 voorbij. Afgelopen zondag wipte het eerste van FC Wesuwe ook al op het eerste van SV Erika/Altenberge heen. Het kan verkeren. 

SV Erika/Altenberge 2-FC Wesuwe 2
Scoreverloop: 28. Többen 0-1, 38. Poker 1-1, 41. Robben 2-1, 59. Többen 2-2, 78. Norman Grönniger 2-3, 85. Robben 3-3 (strafschop), 90. Patrick Grönniger 3-4 (strafschop).
Rode kaart: 90. Schellekens (SV Erika/Altenberge 2/2x geel).
Toeschouwers: 25.
Scheidrechter: Knese.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...