woensdag 7 juli 2021

Grün-Weiß Dersum neemt tijdens RHW Cup in slotfase afstand van taaie grensdorpers

Afgelopen avond vond dag drie van de RHW Cup plaats. Dat is een toernooi dat Rot-Weiß Heede al jaren organiseert. Vroeger nog met deelname van Nederlandse clubs uit het grensgebied van Oost-Groningen. Veelerveen en Westerwolde bijvoorbeeld deden al mee. Dit jaar niet, maar wel zestien teams uit de nabijheid van Heede at vlak over de grens bij Bourtange ligt.

Recht toe recht aan zeg maar. 'Bie Husmann noit linksoaf, mor rechtdeur'. Als je dan door Neurhede rijdt dan zie je dat er twee voormalige eetgelegenheden eigenlijk al jaren zijn gesloten. In Heede niet, daar is nog volop reuring met een bakker, eettenten genoeg, knusheid aan het water, de Heeder See en elk jaar in de zomer de RHW Cup in het knusse en vernieuwde Emsstadion aan de boorden van de Ems. Dit jaar was nieuw de entree van het complex. Niet aan de rivierkant, maar aan de andere kant.

Sinds jaar en dag vinden tijdens week 1 van het toernooi elke avond wedstrijden plaats. Op vrijdag niet en dan op woensdag en donderdag erna de tussenrondes met op zaterdag de grote finaleronde. Veelal doen er eerste teams aan mee, maar ook tweede elftallen en zelfs een derde. Vaak wordt dat bij ons afgedaan als 'dat zal wel niks zijn', maar de realiteit is in het Duitse heel anders. Dat soort teams mogen gewoon in de klassen met eerste teams uitkomen. Er zijn zelfs derde elftallen beter dan eerste en dat zegt dus wel wat. Op dit toernooi niet, want in deze grensstreek wordt - hoewel op aardig niveau wordt gespeeld - niet op hoofdklasseniveau en hoger gespeeld. Aan het toernooi doen teams tot en met de Kreisliga mee, te vergelijken met de eerste en tweede klasse in Nederland. En uiteraard teams eronder.

Op maandag was het openingsduel tussen het tweede van Rot-Weiß Heede en de reserves van SG Lehe/Neulehe. Elke dag wordt om 18.30 en 20.15 uur afgetrapt: eerst op veld 2 en daarna op het 'centercourt' van Rot-Weiß Heede. Een gezellige bedoening is het ook dit jaar weer met bier, veel bier en nog meer bier. Een kar met hendel doet er sinds mensenheugenis dienst en na een goede smeerbeurt is het karretje ook nu weer uit de voorraadkast gehaald. Het rinkelde en rinkelde en diegene die om koffie vraagt wordt voor 'gek' aangezien. Een enkele Nederlander doet het nog.

Natuurlijk werd er op dinsdag ook gespeeld en bracht ik zelf een bezoekje op dag 3. Ik koos voor het affiche Grün-Weiß Dersum tegen SG Walchum-Hasselbrock: een ploeg uit de 1. Kreisklasse tegen een uit de 2. Kreisklasse en een echte derby. Deze ploegen spelen graag tegen elkaar en dat was te zien. De 'thuisploeg' uit Dersum scoorde al binnen vijf minuten. Christoph Kuper was de maker. Daarna gaven de groenhemden de toon steeds aan met af en toe een speldenprik van de grensdorpers. Dat het bij rust geen 2-0 stond moge raar worden genoemd. Sterker: het werd nog 1-1. Vier minuten voor de pauze was het Phillip Cordes die doeltrof. 

Na de rust bleven de blauwhemden nog even gaan, maar was het toch vooral de groene formatie uit Dersum die de klok sloeg. Na driekwart wedstrijd ging het tempo bij de Dersumers wat omhoog en zat SG Walchum-Hasselbrock er wel een beetje door. Ze hadden ook alles gegeven om zo lang mogelijk bij te blijven. Dat was gelukt, maar de goal van Jonas Kässens telde, maar was zeker te voorkomen. Doelman Martin Schmidt liet los en daar begreep niemand wat van. De twee strafschoppen erna daarentegen wel weer. Jan Osteresch schopte de eerste binnen en Marvin Fiß miste even later. De 3-1 was gewoon verdiend te noemen al deden de 'bezoekers' het niet slecht. Het was puur het verschil in speelklasse. Grün-Weiß Dersum moet in staat worden geacht weer mee te doen voor de titel en dus is dat geen schande.

Vanavond gaan ze weer verder met het eerste en tweede van Raspo Lathen in actie. Het tweede speelt tegen SV Herbrum en het vlaggenschip tegen SV Neubörger, een behoorlijke ploeg en misschien wel DE kraker van de eerste week.

Grün-Weiß Dersum-SG Walchum-Hasselbrock 3-1

Scoreverloop: 5. Kuper 1-0, 41. Phillip Cordes 1-1, 68. Kässens 2-1, 81. Osteresch 3-1 (strafchop)
Toeschouwers: 150
Scheidsrechter: Högemann. 

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...