woensdag 19 oktober 2022

Surhuisterveensters joegen vedettenploeg de stuipen op het lijf

Leuke pot voetbal in Surhuisterveen tussen 't Fean'58 en het sterrenensemble van het Oostwolder Pelikaan S. Het was een knap staaltje bikkelen tijdens dit duel in de zaterdag eerste klasse F. Het werd 2-2, maar er zat meer in voor de hekkensluiter uit Friesland.

Knap eigenlijk van deze ploeg die dit seizoen voor het eerst in de eerste klasse speelt. Jaren terug nog vierdeklasser, maar nu met een jong team met 'eigen jongens' met een paar ervaren krachten dus op dit hoge niveau. Zó knap ook dat ze het 'grote' Pelikaan S gewoon zeer goed tegenstand gaven met een zeer doordachte speelwijze: compact spelen, vaak kort op de man en er op de juiste momenten uitkomen.

Prachtig om te zien hoe je goed verdedigend gewoon twee goals tegen zo'n team met ex-profs kunt maken. En eigenlijk hadden de 'Feansters' iets minder ontzag moeten tonen na de twee goals, want ze hadden gewoon kunnen en moeten winnen. Het is het stukje ervaring op dit niveau wat die jongens nog missen. Dan schrik je van een kans en sta je net even niet goed of je denkt 'wat nu?'

Als dit team zó blijft spelen dan zit klassenbehoud er wel in. Het was het eerste punt ooit op dit niveau en dat werd er gekoesterd; een 'oprjochte Frysk' is bescheiden en was blij met het punt en zou nooit zeggen 'we hadden die lui moet verslaan, want we hadden na die tweede nóg twee kunnen maken'. Als ze zo hadden gedacht dan was het nog gelukt ook. Trouwens, het publiek vond het ook wel best dat het 2-2 zou blijven. 'Fluit maar af', zeiden velen, maar waarom? De derde zat er nog gemakkelijk in. Ach, ze vonden het allemaal wel goed en genoten. na afloop. De Friese goalie stak meteen na het duel een peuk op toen ie bij de ingang van de kleedkamers stond. Hij had dus nog lucht over en genoot. Dat mocht hij ook, want de man deed het uitstekend en coachte zijn ploeg zeer goed.

En net als bij een profclub riep de speaker op het laatst om dat Frank ten Hoeve ‘man of the match was’. Volledig gerecht, want hij scoorde een penalty en maakte een juweel van een veldgoal. Voor de gasten uit Oostwold scoorden Quinten Anakotta en verdediger Jelle Wagenaar die in de slotfase van een kapitale verdedigingsfout van de Friezen profiteerde. 


Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...