dinsdag 30 januari 2024

Kollum en Achilles 1894 schieten niets op met gelijkspel

Kollum en Achilles 1894 speelden gisteravond met 2-2 gelijk in Zaterdag 2J en daar schoten beide ploegen bar weinig mee op. In Friesland was winst voor beide teams eigenlijk een must, maar het liep dus anders hoewel de Friezen lang een 2-0 voorsprong verdedigden; het  duurde meer dan een uur toen de Drenten de achterstand verkleinden en in de slotfase maakten ze de verdiende gelijkmaker.

Snelle 2-0 voorsprong

Een puntje dus voor de ploegen die aan de onderkant van de middenmoot bivakkeren en dicht bij de degradatieplaatsen staan. Het was wel duidelijk dat Kollum zo rap mogelijk weg wil uit die contreien en via Gerard van Zonneveld na twaalf minuten spelen op voorsprong kwam. Zes minuten erna verdubbelde Olke de Wit de voorsprong nadat de gasten aanvielen en kans hadden op gelijkmaker. Wat bij hen gold was vooral drukte, haast, onrust en onzorgvuldigheid en dan kun je als supporter wel zeggen dat je er drie, vier had moeten maken, heel realistisch was dat niet, want de gastheren verdedigden goed, speelden compact en waren in de omschakeling twee keer dodelijk. Ook dat is een kwaliteit en als je te veel ruimte weggeeft is het vragen om problemen.

‘Veel beter’

Heel Achilles 1894, inclusief hoofd opleidingen Sander van de Lustgraaf, die ook nog eens scheidend trainer van het Overijsselse SC Lutten is, ging er eigenlijk wel vanuit dat 'die goal' wel zou moeten komen en het na rust goed zou komen, want veel balbezit, enkele kansen en volgens de spelers waren ze 'veel beter'. Tim Migchelsen gaf na de thee aan en wist zichtbaar dat er meer viel te halen. Hij ging voorop in de strijd en zag dat na ruim een uur spelen Merijn Alting de aansluitingstreffer maakte. Daarna was het wachten op de 2-2. De man die in Burkina Faso het levenslicht zag, Rachid Traoré, maakte hem door van dichtbij raak te schieten.

Pijnacker kan Drenten geen pijn doen

Het geloof in meer was er, Kollum kon niet meer en daar kon de 38-jarige ingevallen Joop Pijnacker ook niets aan doen. Een oudere fan van de Friezen die er al rondjes rijdend met zijn scootmobiel het zijne van dacht mompelde 'komt die ouwe er ook nog in' en hij reed maar gauw verder richting het doel van Achilles 1894 in de hoop dat 'die ouwe' de bal tegen de touwen zou schieten. Het lukte hem niet, maar Pijnacker heeft zijn sporen wel verdiend en is een soort Freddy de Grooth in Friesland. Driehonderd goals staan achter zijn naam en daar komen er vast nog wel een paar bij al gelooft die nog oudere man er wellicht niet in.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...